De laatste watervakantieweek voor 6 – en 7-jarigen is aangebroken. Eenentwintig enthousiaste kinderen storten zich boordevol energie op de workshops met, rond en over water. Om alles vlot te laten verlopen worden de kinderen opgedeeld in drie groepen: de aarde-groep, de water-groep en de vuur-groep.

Bruine regen

De water-groep start met de animatfilm. Gekke vogelvissen en hagedissen worden zorgvuldig uitgeknipt. Via de stop-motiontechniek worden unieke decors gecreëerd. De setting waarin het verhaal zich afspeelt vindt hier zijn oorsprong. Er wordt regen geschilderd. Okergelige, bruine regen. “De regen is geel omdat de zon veel op de regendruppels geschenen heeft en dan wordt dat geel.”

“En bruin?”

“Dat is modder! Modder komt als regen uit de lucht!”

In de woestijn

De aarde-groep doet aan standbeelden. Per twee is er een beeldhouwer en een standbeeld. De beeldhouwer maakt van het andere kind geleidelijk aan een standbeeld. Het standbeeld kan zitten of staan. Maar ook liggen of met één been in de lucht blijven. Maar je moet wel blijven stilstaan. Je bent tenslotte een standbeeld. “Stel dat je een dag in de woestijn zit. Zonder eten en zonder drinken. Hoe zou jouw standbeeld er dan uitzien?” De standbeelden openen hun monden voor water dat uit de hemel tevoorschijn kan komen. Smeken om een druppeltje bij een beekje. Of zoeken naarstig naar een plantje waar nog water in zit. “En dag twee en drie? Of dag vier?”

Babywater

De vuur-groep zit letterlijk rond het vuur. Ze zitten samen rond wat dat vuur nu net is. “Hoe kan je het vuur doven?”

“Vuur heeft lucht nodig. Zonder lucht kan vuur niet leven.” Een bokaal op het vuur doet het vuur doven. “Vuur heeft dus lucht nodig om te leven maar geen water?” “Water en vuur zijn vijanden!” “En kunnen wij leven zonder water? Of zonder lucht?” “Als baby kunnen we leven zonder lucht want in de buik van mama zit een grote zak water en in dat water zit de baby zonder lucht.” “We worden dus geboren in het water. Da’s interessant, en hoe heet dat water?” “Buikwater!” “Zakwater!” “Fruitwater!” “Mamawater!” “Babywater!”

Honderd namen voor het water waarin we geboren worden. Morgen nog eens honderd namen voor het water dat we elke dag gebruiken.