OUDE VROUW:
Houd dat stuk hondenvel maar. Content dat ik van hem af ben. Die was toch al nooit geschikt voor het circus. Heb je 44 poedels versleten, hou je er één over en dat is dan die, Fifi. De enige hond met geen greintje talent. (Zoon op) En daar hebben we er nog zo één. Als kind kon hij mooi zingen, maar dat horen we ook niet meer.
ZOON:
Hard gebeden, moeder? Voor onze Alexander?
(ziet foto van Alexander met een snor opgetekend)
Wat hebt u nu gedaan? Een snor? Mijn kleine broer heeft vannacht een snor gekregen.
OUDE VROUW:
Ik heb van hem gedroomd. Mijn Alexander. Hij is een man geworden.
De Slag bij Dobor speelt zich af in een klein familiecircus in oorlogstijd. De moeder heeft haar beste en jongste zoon als soldaat aan de keizer gegeven. Ze verwacht dat hij als held zal terugkeren van het front. Vier lange jaren zijn voorbij gegaan zonder bericht van de soldatenzoon. Geen teken van leven. Geen teken van dood. Iedereen wacht. De oude moeder op de thuiskomst van haar zoon. Haar andere zoon op zijn tijger. De buitenechtelijke dochter wacht op geld om het circus te redden en haar sterke man op het einde van de oorlog. De acrobates, die wachten op een man. En dan de eeuwige ambtenaar die steeds weer langskomt met valse hoop. Alleen de clown lijkt op niets te wachten ...
Alles in deze tragikomische muziekvoorstelling neigt naar beweging, maar niks komt echt van de grond (behalve misschien de hond). En toch moet er iets gebeuren.
De grens is bereikt en de spanning onhoudbaar.
Naamactie
Iedereen die Stef (zoals decorontwerper Stef Stessel) heet, kan gratis naar een voorstelling van De Slag bij Dobor in HETPALEIS.