Koningin: We hebben Salomon toch!
Koning: Wie?
Koningin: Salomon, de olifant. Dat beest is al meer dan twee jaar geleden uit India hierheen gekomen en sindsdien heeft het niks anders gedaan dan vreten en slapen. We houden een beest op stal zonder er ooit iets voor terug te krijgen.
Koning: En hoe moet hij daar geraken?
Koningin: Dat is ons probleem niet. Te voet zeker, hij heeft stevige poten. Er zal niks anders opzitten.
In 1551 schenkt Koning Jan III van Portugal zijn neef Maximiliaan van Oostenrijk een olifant als huwelijksgeschenk. Het lieve dier moet te voet van Lissabon naar Wenen, een spannende en bijna krankzinnige reis. De olifant Salomon, zijn Indiase menner Subhro en een karavaan van sjouwers, ossen, muilezels, ruiters en een commandant passeren tijdens hun barre voettocht meerdere landsgrenzen en ontmoeten veel volk, elk met hun eigen verhaal.
Nobelprijswinnaar José Saramago baseert zich voor zijn roman A viagem do elefante op ware feiten. Het verhaal biedt een scherpe observatie van een kortzichtige en lichtgelovige maatschappij. Soms ironisch, soms hilarisch en altijd met de nodige relativering. De olifant smeedt banden waar mensen in gebreke blijven.
HETPALEIS is gefascineerd door Saramago’s kritische blik op machthebbers met hun absurde wensen en bevelen. Auteur en regisseur Stefan Perceval maakt op vraag van HETPALEIS van De tocht van de olifant een leeftijdloze voorstelling. Eerder neemt hij met U bent mijn moeder, oorspronkelijk een theaterstuk voor volwassenen, zonder moeite zowel volwassenen als kinderen mee in een intrigerend en persoonlijk verhaal. De vermaarde pianist en componist Jef Neve componeert muziek bij de voorstelling.