Dinska Bronska is een danssolo, een levend geworden animatiefilm en een groots verhaal over emigratie vroeger en nu – en dat alles in één toneelstuk. Opgedragen aan alle kinderen die ooit van DAAR zijn vertrokken.
Dinska Bronska is sinds twee jaar, twee maanden en twee dagen HIER. Ze komt van DAAR, heel ver. DAAR is ze geboren, is ze groot geworden, is ze op een dag vertrokken. Het werd een ongelooflijke reis van DAAR naar HIER, een reis van vroeger naar nu, een reis doorheen de geschiedenis. En nu kent ze genoeg woorden om alles te vertellen. Het hele verhaal, haar verhaal, het verhaal van Dinska Bronska.
Wie is wie
Boris Sverlow maakt de wereld van Dinska Bronska levend in de vorm van een prachtige animatiefilm, de hoofdrol wordt gedanst door de wonderlijke Anastassya Savitsky in een wervelende choreografie van Kiki Vervloessem op muziek van Milan Warmoeskerken. Het verhaal wordt verteld door Arevik Akopian, een 12-jarig meisje dat in Armenië werd geboren. Bart Van Nuffelen (tekst en regie), Tim Clement (montage) & het gehele MartHa!tentatief zijn de trotse gastheren van al dat schoon volk, in samenwerking met het Red Star Line Museum en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen.
De tekst van Dinska Bronska werd geschreven op basis van unieke historische getuigenissen van emigrerende kinderen (Ellis Island Museum, vroeger) en interviews met 40 kinderen in OKAN-klasjes (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers, nu).
In de pers
Als een mooi voorbeeld van een meer dan geslaagde productie waarin tekst, dans en projectie tot een geheel geïntegreerd worden, vermelden we Dinska Bronska van het MartHa!tentatief. Dat is geen dansgezelschap en ook geen kindertheater, maar een geëngageerd en speels Antwerps gezelschap, dat regelmatig voor kinderen een productie uitbrengt. Dinska Bronska is een aangrijpende dansvoorstelling met één danseres, die in een organische symbiose van tekst, beeld, animatie en dans haar verhaal houdt over het lot van kinderen die vanuit de vreemde ergens gedropt worden.
Tuur Devens in Courant 108, februari 2014Regisseur Bart Van Nuffelen puurt schijnbare verschillen zo mooi uit dat het gelijkenissen blijken. Verleden en heden, ‘Vlaams erfgoed’ en ‘Vreemde cultuur’: diep gekoesterde tegenpolen worden gewoon een dubbele laag van een en dezelfde realiteit.
Wouter Hillaert in De Standaard, oktober 2013