We zijn zo bang om bang te zijn dat we er ons in gaan oefenen.
interview met auteur Frank Adam
Meer dan 20 jaar woont, denkt en schrijft Frank Adam op de flank van Oedelem-Berg. We treffen hem voor zijn schrijversraam, eer hij vertrekt naar de boekpresentatie van zijn gedachtenboekje *De ziel surft offline. Een Tao van leven, liefde, geluk, seks, roem, rijkdom, depressie, zelfmoord & sterven in 300 en enige aforismen.*
Gaat België, een sprookje over het echte België?
Frank Adam: Overeenkomsten met het echte land en zijn burgers liggen voor de hand, maar zijn in mijn verbeelding niet aan de orde. Ik maak geen collage van bestaande België-clichés. België staat hier voor het land van het absurde. Een abstract universum waarin elke toeschouwer zijn idealen, verlangens en angsten projecteert. Net zoals in mijn reeks absurde fabels Confidenties aan een ezelsoor zijn de personages archetypen, maar ik ken hun warmmenselijke innerlijk en de tragedie die hen met elkaar verbindt. Die zit meer tússen dan ĺn de woorden. Verder kan geen enkel land de klimaatopwarming, burgerdemocratie of de verdwijning van een ‘Kareltje’ claimen als ‘typisch nationale fenomenen’. Net zoals Babel in de gelijknamige opera symbool stond voor de hele wereld, is ‘België’ het Belgistan dat de hele wereld stilaan wordt. Dat dit ‘België’ universeel is, moge blijken uit het feit dat het stuk ook in première gaat in het Slovaaks in Slovakije. Naast de gebruikelijke Vlaamse voorstellingen op het theaterfestival van Nitra vond men het tijd voor een Slovaakse productie. België, een sprookje bleek een fascinerende uitdaging om het absurde voor het Slovaakse publiek te vertolken.
Alle personages van België, een sprookje worden gekweld door angst…
Frank Adam: We zijn zo bang om bang te zijn dat we er ons in gaan oefenen. We maken er een hobby van; een gezellige bezigheid; we verheffen het bang-zijn tot kunstvorm. In gesprekken, games, films. Zelfs het journaal met zijn verschrikkingen wordt ons als een ‘louterende’ infotainment nieuwsshow gepresenteerd. In België, een sprookje passeren al onze eigen schijnbewegingen de revue. België, een sprookje is één grote schijnbeweging op zich. Opdat we één moment van echte onversneden angst zouden kunnen ervaren. En we dan onszelf moeten louteren …
Hoe verliep de samenwerking met de Roovers?
Frank Adam: De Roovers waren fan van het stuk en ik ben fan van de Roovers; ook van Nico Sturm, Michael Vergauwen en Pepijn Caudron (KRENG). Zo simpel kan het zijn. Van bij het begin voel je dat alles goed samenvalt. Ik maakte twee sprankelend geestige lezingen mee die me tegelijk diep ontroerden. Humor is een neveneffect van ernst. We kiezen vaak voor de veilige, louterende kant ervan. De mysterieuze muziek van KRENG zorgt voor een evenwicht, waarbij ook de tragische dimensie aan bod komt. Verrast dat de Roovers de regieaanwijzingen niet hebben geschrapt en het decor als ‘personage’ hebben geïnterpreteerd. Zeer benieuwd naar de scenografie van Stef Stessel die ik straks voor het eerst te zien krijg. België, een sprookje kan ook gelezen worden als aanzet voor een film. Een lezing door de Roovers klinkt overigens ook als een hoorspel op zich. Met de productie van het stuk door HETPALEIS en de Roovers voel ik me als theaterauteur verwend: een tekstuitgave door Uitgeverij Bebuquin, een premie in de Prijs Dramatische Kunst van de provincie West-Vlaanderen en een geweldig spelerscollectief met een groot respect voor de tekst. In deze tijden, ook in vergelijking met andere landen, is zulks niet evident.
Wat betekent theater voor jou?
Frank Adam: Een van de weinig momenten waar we nog offline lijfelijk samenzijn in een langdurige gezamenlijke concentratie; waar we elkaar niet kunnen weg klikken; een semi-religieus gebeuren, zou je kunnen zeggen. Verder hou ik van theater dat het onzegbare laat zien. Het is onmogelijk voor een slachtoffer om echt te getuigen van een misdaad. De misdaad heeft iets sacraals en wordt door de banale werkelijkheid ontkend. Geschreven vanuit de verbeelding en gestoeld op een persoonlijke ervaring als vierjarige is België, een sprookje de getuigenis van Frank Adam. In het zwijgen van Kareltje spreken alle andere Kareltjes. Van België. En van de wereld.
Info over de voorstelling
België, een sprookje (de Roovers en HETPALEIS) gaat in première op zaterdag 12 maart om 20u