{N}

Het HETPALEISseizoen 2014-2015 is er één met een hoofletter N. Van Nieuw, van Nooit Goed Genoeg, van Niet Vergeten Te Komen, van Niet Te Evenaren, van Naarstig Die Agenda Zoeken Om Een Datum Vast Te Leggen, van Nauwelijks Tijd Om Te Aarzelen, maar vooral van Nu Te Ontdekken.

Ontdek het nieuwe seizoen hier op de website. Vraag je kakelverse brochure aan op het nummer 03 202 83 60. Of nog beter: kom gewoon langs het Theaterplein en verras jezelf met het nieuwe aanbod (en neem tegelijkertijd wat brochures mee voor vrienden, familie, buren en collega’s) en drink ‘en passant’ een tas koffie in HETGELUK.

8 premières
9 wederopvoeringen
3 (of 6 gastvoorstellingen)
Workshops in De Stal, De Tuin en HETSTEEN … Kiezen maar!

{premières}

Mag ik een danske (4+) is het nieuwe deel die de trilogie Danske en Nog een Danske rond maakt. Birgit Kersbergen en Manou Kersting maken opnieuw een woordloze bewegingsvoorstelling voor de allerkleinsten waarin deze keer ballroomdansen centraal staat. Met live muziek.

Sinterklaas (4+) wordt ook dit jaar feestelijk verwelkomd in HETPALEIS.

Stefan Perceval, sinds kort directeur van het Turnhoutse gezelschap HETGEVOLG, maakt met Kleine Koning December (6+) een poëtische voorstelling over jong en oud en de verbinding daartussen. Vic De Wachter speelt voor de eerste keer in zijn carrière voor kinderen.

Alice Reijs en Ariane van Vliet staan gepakt en gezakt om in Ans en Wilma gestrand (6+) op cruise te vertrekken. Zoals in Love Boat. Met zo’n mooie kapitein in een wit pak en met een pet op. Zullen ze kunnen genieten van hun vakantie? En kunnen Ans en Wilma eigenlijk wel zwemmen?

In Plein Publiek (7+), het luisterspel van Maarten Westra Hoekzema en Koen Roggen, worden alle marktkramers van het Theaterplein en alle toevallige passanten figuranten. Het publiek zit op een tribune in HETPALEIS met zicht op het plein en hoort door een hoofdtelefoon het verhaal van Koen en Julius tot leven komen. Koen probeert zijn bovenbuurman-met-pleinvrees Julius uit zijn appartement te krijgen aan de hand van verhalen die hij ‘vangt’ op het plein.

Regisseur en artistiek leider van Toneelhuis Guy Cassiers gebruikt voor Het vertrek van de mier (8+) het gelijknamige boek van** Toon Tellegen** als uitgangspunt voor een voorstelling over afscheid en hoop. Samen met KunstZ, een sociaalartistieke organisatie die acteurs en podiumkunstenaars van diverse origine ondersteunt en begeleidt, maakt hij er een voorstelling van vol vreemde talen en andere culturen.

het gaat over (volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar) is een familievoorstelling van Lucas Vandervost, artistiek leider van De Tijd over het leven, over tijd, over overleven. Samen met 5 oude mannen, 5 oude vrouwen en 10 jonge kinderen vormt dat een poëtische collage.

Auteur en juriste Rachida Lamrabet werd tijdens Sunjata, de leeuwenkoning van Mali geïnspireerd om De zaak van de dieren tegen de mensen, een epos uit de 10e eeuw van de gebroeders Basra, te herschrijven voor een jong publiek vanaf 12 jaar. In Dimitri Leue vond ze een mede-auteur én regisseur. Het wordt een publiek proces waarbij de dieren de mensen aanklagen. Ze zijn het beu om uitgebuit te worden. Ze zijn het beu dat hun leefgebied zienderogen verkleint. Met live muziek van Benjamin Boutreur.

{wederopvoeringen}

De woordloze voorstelling Wiejoow (6+) van Dimitri Leue speelt opnieuw tijdens de paasvakantie._ “Net die openheid in taal en thematiek biedt ruimte voor ongebreidelde fantasie. Zoals op scène een eigenzinnige wereld wordt gebouwd, gebeurt dat ook in het hoofd van de toeschouwer.”_ Charlotte de Somviele in De Morgen (28.12.12)

Wulong of de dansende draak (8+), de dansvoorstelling met live muziek van choreografe Iris Bouche en componist/percussionist Kobe Proesmans, speelt opnieuw in de Grote zaal en op reis. “(…) een slimme, mooi gestileerde mix van oost en west. De muziek heeft Chinese accenten, maar even goed zijn er glansrollen voor accordeon en viool. Continu hoor je kleine verrassingen op een stroom van energie.” Eva Berghmans in De Standaard (23.04.13)

De Tip van je Tenen (8+) van Frans Van der Aa brengt kinderen opnieuw op een verrassende en prikkelende manier in contact met poëzie._ “(…) ware Gesamtkunst waar het auditieve een straf visueel weerwoord krijgt met de live gemaakte tekeningen, collages en schilderijen van Stijn Felix.”_ Liv Laveyne in De Standaard (11.04.13)

Dahlia Pessemiers Benamar vertelt in Baba opnieuw haar (op eigen ervaringen gebaseerde) verhaal over een meisje dat te weten komt dat haar biologische vader niet dood is én uit een ander land komt. “Baba wordt zo een kleine, intieme voorstelling met een hart en is net daardoor zeldzaam goed.” Robbie Hermans op Cuttingedge.be (7.05.13)

LOOP!, van auteur en regisseur Wim De Wulf, laat in deze figurentheatervoorstelling opnieuw zien wat de impact van (een) oorlog op een gezin heeft. “Tien poppen, vier levendige acteurs en twee muzikanten maken er een ontroerend oorlogsportret van.” Wouter Hillaert in De Standaard (27.01.14)

De tijdloosheid van Romeo en Julia (en van Simon De Vos) bewijst dat elke generatie opnieuw recht heeft op haar versie. “Hij boende de taal van Shakespeare op tot een heldere taal die poëtisch sprankelt, zindert van liefde én van angst om die liefde te verliezen.” Els Van Steenberghe in Knack Focus (14.11.13)

De gehoornden van een aantal leden van FC Bergman vertellen opnieuw hoe jaloezie een niet te stoppen vergif wordt dat langzamerhand in iemands hersenen kruipt. “Echt schrijnend is misschien wel dat het drama van De gehoornden niets meer met liefde te maken heeft, of het moest eigenliefde zijn. Hoewel Stella zich in de ijdele hoop op een sprankel ware affectie tot in het absurde door Bruno laat dirigeren, wordt ze op geen enkel moment meer dan het beeld waarin Bruno zichzelf zoekt. Bruno ziet Stella nooit echt, ze is een zielloze spiegel van zijn eigen ego, een blanco projectiescherm voor zijn losgeslagen angsten.” Evelyne Coussens in De Standaard (06.12.12)

De Kleine dagen van Bernard Dewulf blijven een koestering van de kleine en grote details uit ons dagelijks bestaan. "(..) Dat is meteen de reden waarom Kleine Dagen zo ontroert: Dewulf verwoordt er een nog niet doorgebroken taboe mee, namelijk het ongegeneerd melancholisch mogen zijn over de dingen die voorbijgaan. (…)" Wietske Vos in De Morgen (22/12/12)

{workshops}

In het najaar (ook tijdens de kerstvakantie) werken kinderen van 5 t/m 9 jaar in De Tuin rond hoe dieren op mensen gelijken en omgekeerd.
In het voorjaar (ook tijdens de krokus- en paasvakantie) werkt iedereen vanaf 14 jaar in De Tuin rond (ideale) toekomstbeelden.
In De Stal ondervindt iedereen vanaf 8 jaar zelf aan de lijve hoe je theater maakt.
In HETSTEEN kan je het hele jaar terecht voor een TIJDklasdag, een TIJDreis, een TIJDatelier en een Open Atelier.
Volwassenen die graag inzicht krijgen in het werken met kinderen, kunnen terecht in de workshops Vertellen en Spelen (in de klas) van Paula Stulemeijer.