Theatermaker Greet Jacobs vond een tijd geleden in een afvalcontainer enkele persoonlijke spullen: een telefoonboekje, een agenda, een dagboek, een lippenstift … Haar nieuwsgierigheid was gewekt. Ze belde naar telefoonnummers die in het boekje stonden, analyseerde passages uit het dagboek, ging naar plekken die beschreven stonden in de agenda … Zo begon haar zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.
Ik heb twee levens gevonden in de vuilbak. Een mens mag niet in andermans spullen snuisteren. Dat zijn uw zaken niet. Sorry daarvoor. Maar het is goed bedoeld. Het is om hen het verhaal te geven waarop ik vind dat zij recht hebben.
Greet Jacobs maakte een theatraal, documentair verhaal over een man en een vrouw die elkaar op latere leeftijd ontmoetten en hun ouders verloren in de concentratiekampen. Realiteit wordt fictie en omgekeerd.
Klik hier om Greet Jacobs aan het woord te horen tijden De Bende van Einstein op Radio 1 over het maakproces van Dora G.
Over Greet Jacobs
Dora G. werd in juni 2014 als afstudeerproject aan het Rits in Brussel gecreëerd en speelt sindsdien onder de vleugels van HETPALEIS. Greet Jacobs werkte tijdens haar studentenperiode als suppoost in HETPALEIS. Zo is de cirkel rond.
Naamactie
Iedereen die Dora heet, zoals het hoofdpersonage uit Dora G., mag gratis naar een voorstelling van Dora G. in HETPALEIS. Meld dit bij je reservering.
Boek
Lannoo geeft een boek uit, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Greet Jacobs. Dora G., een weggegooid leven is de romanversie van de theatervoorstelling en na afloop te koop in HETPALEIS aan €20. Lees hier meer info.
Opgelet: In de voorstelling wordt ook Frans en Engels gesproken.